Shu-bi-dua om coveret

En 78’er er jo en af de der helt gammeldags plader, som kører med 78 omdrejninger i minuttet. De kom aldrig i folde-ud-covers, men bare i et brunt cover. Det ville vi ikke have, da vi jo indtil da altid har lavet hvide covers.
Vi tog tallet fra amerikansk football, for der måtte godt være lidt spil på 78’erne, altså de gamle plader, men vi var ikke nogen gammeldags gruppe. Det var det, der var hele fidusen i det: Det skulle være moderne, altså 1978, og den kom i 1978, og så blev det 78’eren.
Og så er det jo også 5’eren. Der står et 5’tal i apostroffen!

 

HISTORIEN


78’EREN (MARTS 1978)

”Det er ikke let at være Gasolin’, når Shu-bi-dua indtager Danmark, imens man forsøger at indtage USA”. Således ifølge Dan Turèll i teksten For meget, mand, og tydeligere kunne det ikke siges. Var der to grupper, der dengang kæmpede om publikums gunst herhjemme, var det Gasolin’ og Shu-bi-dua.

Shu-bi-dua 4 havde ført gruppen til tops på salgslisten og tilmed hevet de tre første plader med, så gruppen på et tidspunkt indtog de fire øverste pladser. Større kunne det næsten ikke blive, og det skabte selvfølgelig enorme forventninger til gruppen, hvor bassisten Kim Daugaard var trådt ind i stedet for Niels Grønbech. Ordet ”præstationsangst” var dog ikke på hylderne i gruppens ellers velforsynede ordbutik, og 78’eren, som 5’eren reelt hed, stod ikke tilbage for hverken 3’eren eller 4’eren. Hvor gruppen dér havde henholdsvis Hvalborg og Vuffeli-vov, var der hele to signatursange på 78’eren, nemlig Den røde tråd og Danmark, som i perioder sågar har været seriøst diskuteret som en mulig ny nationalsang.

Så langt er det aldrig kommet, men ikke mindst med sangene fra 78’eren blev Shu-bi-dua nationens foretrukne band; i øjenhøjde med piger og drenge og kvinder og mænd, ung som gammel og bybo som landmand. Gruppen turnerede utrætteligt og gav 100 koncerter om året eller flere, og musikerne nød respekt over alt og blev set som Folkets band. Bedre end noget andet orkester herhjemme forstod musikerne at aflæse tiden og spidde dens luner. Med satire, ironi, og en ’skæv’ indfaldsvinkel.
 
I den tidligere nævnte Dan Turèll-tekst hedder det videre: ”Det er ikke let at...

 

MERE

Se billeder fra perioden

Se mere video

Lyt til albummet